Η συστημική ψυχοθεραπεία είναι μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη προσέγγιση που επικεντρώνεται στις σχέσεις σας με το περιβάλλον σας – οικογένεια, φίλους, συναδέλφους και ευρύτερες κοινωνικές ομάδες. Στόχος της είναι να σας βοηθήσει να κατανοήσετε βαθύτερα τον εαυτό σας, τις αλληλεπιδράσεις σας και τον ρόλο σας μέσα σε αυτά τα συστήματα.
Άρθρα
ΨΥΧΟΔΥΝΑΜΙΚΗ - ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Βασισμένη στην ψυχαναλυτική θεωρία του Σίγκμουντ Φρόυντ γύρω από το ασυνείδητο, η Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία ως η πιο σύγχρονη μορφή της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας, ενσωματώνοντας και θεωρίες μεταγενέστερων ψυχαναλυτών όπως ο D. Winnicott, η M. Klein, ο W. Bion επικεντρώνεται στην κατανόηση των ασυνείδητων διεργασιών που επηρεάζουν τη συμπεριφορά ενός ατόμου.
Ο θεραπευόμενος-η προσκαλείται σε ένα σταθερό πλαίσιο που διέπεται από σεβασμό, συνέπεια και ουδετερότητα (thereapeutic frame) και η θεραπευτική σχέση προσφέρει ένα κράτημα (holding) εντός του οποίου ο θεραπευόμενος ενθαρρύνεται να μιλήσει ελεύθερα για ό,τι περνάει εκείνη την στιγμή από το μυαλό του, χρησιμοποιεί δηλαδή τον ελεύθερο συνειρμό. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας αφήνεται να διηγηθεί σκέψεις και συναισθήματα που βιώνει στο παρόν του αλλά και να κοιτάξει εσωτερικά τον εαυτό του, να επαναφέρει μνήμες από το παρελθόν, να μιλήσει για προηγούμενα βιώματα της ζωής του, όνειρα και φαντασιώσεις. Μέσα στο λόγο του θεραπευόμενου αναδύονται ‘σημαίνοντα’, όπως πρότεινε ο Ζακ Λακάν στη θεωρία του, δηλαδή έννοιες - ιδέες που φέρουν ένα συμβολικό μήνυμα και μια αναπαράσταση που σχετίζεται με ασυνείδητη διεργασία. Η παρατήρηση τους στοχεύει στο να ανοιχτούν νέα μονοπάτια για τη διερεύνηση σε βάθος των συναισθημάτων, σκέψεων και συμπεριφορών του θεραπευόμενου και πώς αυτά τα ασυνείδητα στοιχεία επηρεάζουν την ψυχική του κατάσταση και το βίωμα του σήμερα.
Με την άφιξη της εαρινής περιόδου ξεκινάει και η προετοιμασία για τις καλοκαιρινές διακοπές, η οποία προϋποθέτει έναν καλό προγραμματισμό από τους φροντιστές των ατόμων με διάγνωση άνοιας και την διαχείριση συναισθημάτων άγχους και ανησυχίας που ενδεχομένως να αισθάνονται. Είναι γνωστό ότι ένα σταθερό περιβάλλον, ρουτίνα και πρόγραμμα βοηθάνε στο να διατηρείται μια ισορροπία στις νοητικές λειτουργίες του ανοϊκού και συμβάλλουν σε μια ήρεμη διάθεση. Επομένως, οι πιθανές μετακινήσεις από την μόνιμη κατοικία προς παραθεριστικούς προορισμούς, οι υψηλές θερμοκρασίες, η πολυκοσμία σε τουριστικά μέρη μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση και σύγχυση στην καθημερινότητα του ίδιου του ανοϊκού όσο και του φροντιστή του. Επομένως είναι απαραίτητο να έχει ο φροντιστής χρόνο να σκεφτεί και να προετοιμάσει το είδος διακοπών που θα ήθελε να κάνουν μαζί με τον άνθρωπο που φροντίζει.
Οι γονείς είναι οι βασικές πηγές από τις οποίες το παιδί περιμένει να λάβει αμέριστη αγάπη, φροντίδα και ενδιαφέρον. Επίσης, το είδος της σχέσης που αναπτύσσει σταδιακά με τους γονείς του ορίζει σημαντικά το πώς θα οικοδομήσει την αντίληψη που έχει για τον εαυτό του, τους άλλους και τον κόσμο γύρω του. Οι υπερπροστατευτικοί γονείς χαρακτηρίζονται από την έντονη επιθυμία τους να προστατέψουν τα παιδιά τους από οτιδήποτε μπορεί να τα βλάψει, να τα πονέσει, να τα αποτρέψουν από αποτυχίες ή δυσάρεστες εμπειρίες, να μην τα απογοητεύσουν ποτέ. Είναι αξιοθαύμαστο όταν περιγράφουν αυτές τους τις επιθυμίες, ωστόσο οφείλουμε να αναλογιστούμε τις συνέπειες που έχει στα παιδιά μια τέτοια στάση όταν είναι διαρκής. Προστατεύουν τα παιδιά ή τελικά καταλήγουν να τα βλάπτουν περισσότερο;