Άρθρα

Ο φαύλος κύκλος των δυσλειτουργικών σχέσεων: Μια συστημική ματιά

Ο φαύλος κύκλος των δυσλειτουργικών σχέσεων: Μια συστημική ματιά

Οι σχέσεις είναι ένα από τα πιο όμορφα αλλά και πιο περίπλοκα κομμάτια της ζωής μας.. Κάποιες είναι υποστηρικτικές και μας κάνουν να νιώθουμε ασφαλείς, ενώ άλλες είναι γεμάτες συγκρούσεις, απογοήτευση και πόνο. Δεν είναι τυχαίο το πώς χτίζονται οι δυσλειτουργικές σχέσεις – πίσω τους κρύβονται επαναλαμβανόμενα μοτίβα που, αν δεν τα αναγνωρίσουμε, μας κρατούν παγιδευμένους. Κατανοώντας αυτά τα μοτίβα, μπορούμε να βγούμε από τον φαύλο κύκλο και να δημιουργήσουμε σχέσεις που μας τρέφουν συναισθηματικά.

Kακοποιητική σχέση:  χαρακτηριστικά, κατανόηση και αποχώρηση

Kακοποιητική σχέση: χαρακτηριστικά, κατανόηση και αποχώρηση

Το τραυματικό βίωμα της κακοποίησης μέσα σε μια σχέση είναι μια τρομακτική και θλιβερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν πολλά άτομα ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας, κοινωνικοοικονομικής τάξης, μορφωτικού επιπέδου ή θρησκείας. Είναι συχνά δύσκολο τόσο για το άτομο που βρίσκεται μέσα σε αυτή όσο και για τους εξωτερικούς παρατηρητές να κατανοήσουν πώς και πότε ξεκινάει μια σχέση να γίνεται κακοποιητική και τους πολύπλοκους λόγους για τους οποίους κάποιος μπορεί να παραμένει σε αυτή.

Συστημική Ψυχοθεραπεία:

Συστημική Ψυχοθεραπεία: Μια Ολιστική Προσέγγιση για Εσάς, τις Σχέσεις και την Ομάδα Σας

Η συστημική ψυχοθεραπεία είναι μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη προσέγγιση που επικεντρώνεται στις σχέσεις σας με το περιβάλλον σας – οικογένεια, φίλους, συναδέλφους και ευρύτερες κοινωνικές ομάδες. Στόχος της είναι να σας βοηθήσει να κατανοήσετε βαθύτερα τον εαυτό σας, τις αλληλεπιδράσεις σας και τον ρόλο σας μέσα σε αυτά τα συστήματα.

Σχετικά με την Ψυχοδυναμική - Ψυχαναλυτική Προσέγγιση

Σχετικά με την Ψυχοδυναμική - Ψυχαναλυτική Προσέγγιση

ΨΥΧΟΔΥΝΑΜΙΚΗ - ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Βασισμένη στην ψυχαναλυτική θεωρία του Σίγκμουντ Φρόυντ γύρω από το ασυνείδητο, η Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία ως η πιο σύγχρονη μορφή της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας, ενσωματώνοντας και θεωρίες μεταγενέστερων ψυχαναλυτών όπως ο D. Winnicott, η M. Klein, ο W. Bion επικεντρώνεται στην κατανόηση των ασυνείδητων διεργασιών που επηρεάζουν τη συμπεριφορά ενός ατόμου. 

Ο θεραπευόμενος-η προσκαλείται σε ένα σταθερό πλαίσιο που διέπεται από σεβασμό, συνέπεια και ουδετερότητα (thereapeutic frame) και η θεραπευτική σχέση προσφέρει ένα κράτημα (holding) εντός του οποίου ο θεραπευόμενος ενθαρρύνεται να μιλήσει ελεύθερα για ό,τι περνάει εκείνη την στιγμή από το μυαλό του, χρησιμοποιεί δηλαδή τον ελεύθερο συνειρμό. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας αφήνεται να διηγηθεί σκέψεις και συναισθήματα που βιώνει στο παρόν του αλλά και να κοιτάξει εσωτερικά τον εαυτό του, να επαναφέρει μνήμες από το παρελθόν, να μιλήσει για προηγούμενα βιώματα της ζωής του, όνειρα και φαντασιώσεις. Μέσα στο λόγο του θεραπευόμενου αναδύονται ‘σημαίνοντα’, όπως πρότεινε ο Ζακ Λακάν στη θεωρία του, δηλαδή έννοιες - ιδέες που φέρουν ένα συμβολικό μήνυμα και μια αναπαράσταση που σχετίζεται με ασυνείδητη διεργασία.  Η παρατήρηση τους στοχεύει στο να ανοιχτούν νέα μονοπάτια για τη διερεύνηση σε βάθος των συναισθημάτων, σκέψεων και συμπεριφορών του θεραπευόμενου και πώς αυτά τα ασυνείδητα στοιχεία επηρεάζουν την ψυχική του κατάσταση και το βίωμα του σήμερα.