Τα άτομα που έχουν μετακινηθεί εκτός της χώρας καταγωγής τους είτε για να σπουδάσουν ή εργαστούν είτε για λόγους προσωπικούς και οικογενειακούς αντιμετωπίζουν μια σειρά από προκλήσεις, όπως πολιτισμικές διαφορές, δυσκολίες στην επικοινωνία, απομόνωση, νοσταλγία για την πατρίδα, ή προσαρμογή σε ένα νέο κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον και τρόπο ζωής
Η ψυχοθεραπεία παρέχει έναν ασφαλή χώρο για να διερευνηθούν αυτές οι ανησυχίες και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των αλλαγών και στην καλύτερη προσαρμογή στη νέα κουλτούρα. Η εμπειρία του να ζει κάποιος σε ξένη χώρα μπορεί να επηρεάσει την αίσθηση της ταυτότητας. Οι expats ενδέχεται να νιώθουν ότι «ξεχνούν ποιοι είναι» ή να βιώνουν ένα αίσθημα αποξένωσης από την πατρίδα τους ή από την νέα τους κοινωνία. Η ψυχοθεραπεία βοηθά στην αναγνώριση και την αποδοχή αυτών των αλλαγών στην ταυτότητα και στην ενίσχυση της σύνδεσης με τον εαυτό τους.
Η νοσταλγία για την πατρίδα από όπου κατάγονται είναι μια κοινή εμπειρία για τους expats, η οποία μπορεί να προκαλέσει αισθήματα απομόνωσης ή αποξένωσης, καθώς οι νέες σχέσεις και φιλίες συχνά αναπτύσσονται αργά και δεν είναι πάντα συγκρίσιμες με τις σχέσεις της πατρίδας τους. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της απομόνωσης, στην ενίσχυση της κοινωνικής δικτύωσης και στην ενδυνάμωση των δεξιοτήτων επικοινωνίας και σύνδεσης με τους άλλους.
Μέσα στις συνεδρίες επικεντρωνόμαστε στις μοναδικές ψυχικές και συναισθηματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν εκτός της χώρας τους και επεξεργαζόμαστε το νόημα που έχει αυτή η εμπειρία για το κάθε άτομο και σκεφτόμαστε τρόπους να προσαρμοστεί διατηρώντας την ψυχική του ισορροπία.