Βιογραφικό Ελευθερία Ελβανίδη

Eleftheria Elvanidi

Η Ελευθερία Ελβανίδη πραγματοποίησε τις σπουδές της στην Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας από όπου αποφοίτησε το 2013. Όντας τελειόφοιτη ψυχολόγος συμμετείχε επίσης σε ποιοτική έρευνα για το βίωμα της ανεργίας, η οποία οδήγησε στη δημοσίευση της εργασίας της ως μέρος συλλογικού έργου, με τίτλο “Το βίωμα της Ανεργίας: οι άνθρωποι πίσω από τους αριθμούς” (Εκδόσεις Παπαζήση).  Το τελευταίο έτος των σπουδών της ολοκληρώνει  μονοετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Χοροθεραπεία, μαθαίνοντας τους τρόπους που μπορεί η κίνηση και ο χορός να χρησιμοποιηθούν ως θεραπευτικά εργαλεία και αποφασίζει το θέμα της διπλωματικής της εργασίας να αφορά την επιστημονική μελέτη της χοροθεραπευτικής προσέγγισης. Μέρος της πτυχιακής της εργασίας δημοσιεύεται σε συλλογικό έργο με τίτλο “Συμβουλευτική Ψυχολογία: Προβληματισμοί και Πρακτικές” (Εκδόσεις Παπαζήσης).  Σε όλη τη διάρκεια των σπουδών της μετείχε ενεργά σε συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια γύρω απο την ψυχολογία και ψυχοθεραπεία.

Ολοκληρώνει την πρακτική της άσκηση στο Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης Κεθεά Νόστος στον Πειραιά, όπου συμμετείχε σε ομάδες συστημικής ψυχοθεραπείας για τα οικογενειακά μέλη των εξυπηρετούμενων που αντιμετώπιζαν χρόνια προβλήματα εξαρτήσεων.

Συνέχισε την ακαδημαϊκή της εξειδίκευση στην ψυχολογία πραγματοποιώντας Μεταπτυχιακό πρόγραμμα (Μaster of Science) στο Swansea University πάνω στην Κλινική Ψυχολογία και ψυχοπαθολογία.  Παράλληλα εργάστηκε εθελοντικά σε δομές ψυχικής υποστήριξης του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Mind και ως βοηθός ψυχολόγου σε υπηρεσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS).

Με το πέρας των μεταπτυχιακών σπουδών της το 2014, ξεκινά με την επαγγελματική της απασχόληση της σε ξενώνες διαμονής και επανένταξης χρόνια ψυχικά νοσούντων με ιστορικό εγκλεισμού κατόπιν τέλεσης ποινικών πράξεων. Στα πλαίσια αυτή της δομής παρέχει εντατική ψυχολογική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη για την αποασυλοποίηση και κοινωνική επανένταξη των ωφελούμενων.

Στη συνέχεια το 2015, εργάζεται σε δευτεροβάθμια δομή ψυχικής υγείας του NHS που παρείχε άμεση ανταπόκριση και εντατική ψυχοκοινωνική παρέμβαση στην κοινότητα σε άτομα με χρόνιες ψυχιατρικές ανάγκες και κοινωνικές προκλήσεις. Ο συγκεκριμένος ρόλος της επέτρεψε να δουλέψει με διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας και να αναπτύξει την κλινική της εμπειρία ως ψυχολόγος. Ταυτόχρονα συντονίζει σεμινάρια ψυχοεκπαίδευσης μαζί με τους ωφελούμενους, βασισμένα στο μοντέλο recovery. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής της εμπειρίας στο NHS συνεχίζει απρόσκοπτα να συλλέγει γνώσεις και να εξελίσσεται ακαδημαϊκά. Ολοκληρώνει βραχείες εκπαιδεύσεις στις δεξιότητες γνωσιακής-συμπεριφορικής  θεραπείας και στο μοντέλο θεραπείας βασισμένο στο διαλογισμό, Μindfulness Based Stress reduction. Επιμέρους ρόλοι στην επαγγελματική της πορεία περιλαμβάνουν την εισήγηση σεμιναρίων πάνω στην ψυχολογία και ψυχοπαθολογία σε ενήλικες.

Το 2018 η πορεία της την φέρνει στο Somerset της Αγγλίας όπου και αποφασίζει να ξεκινήσει την επαγγελματική της τετραετή εκπαίδευση στην ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία στο Wessex Counselling & Psychotherapy  Centre, επίσημο και αναγνωρισμένο οργανισμό από το Βρετανικό Σύλλογο Συμβούλων και Ψυχοθεραπευτών (BACP) και την Βρετανική Ένωση Ψυχανάλυσης (BPC). Η εν λόγω εκπαίδευση αποτελεί ακρογωνιαία λίθος στην κλινική της πορεία και την εξελίσσει περαιτέρω ως άνθρωπο και ως επαγγελματία. Ολοκληρώνοντας την εκπαίδευση της, εμβαθύνει στην ψυχαναλυτική θεωρία και λαμβάνει τη γνώση και τα εργαλεία που της χρειάζονται ώστε να κατανοήσει σε βάθος τον ανθρώπινο ψυχισμό και ασυνείδητο από την ψυχαναλυτική σκοπιά και να προετοιμαστεί για τη μετέπειτα απασχόληση της ως ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεύτρια.

Το 2019 αναλαμβάνει υπεύθυνη του τμήματος ψυχικής υγείας και διασφάλισης της ασφάλειας των σπουδαστών στο κολλέγιο του Bath. Εκεί  προσφέρει συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη σε εφήβους και ενήλικες σπουδαστές που αντιμετώπιζαν διάφορες ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες ή/και αντιμετώπιζαν κάποια μορφή κακοποίησης ή κοινωνικής πρόκλησης.

Παράλληλα με την εργασία της ως ψυχολόγος και αναγνωρίζοντας την αλληλένδετη σχέση και επιρροή που έχει το σώμα σε ψυχολογικό και συναισθηματικό επίπεδο, ξεκινάει ένα προσωπικό εγχείρημα με σκοπό να συνδυάσει τις γνώσεις της ψυχοθεραπείας με τα οφέλη του χορού και της κινητικής έκφρασης. Συντονίζει σεμινάρια εστιασμένα στη χρήση μη λεκτικής επικοινωνίας, της φαντασίας και του παιχνιδιού με σκοπό την αύξηση της αντίληψης του σώματος, την έκφραση συναισθημάτων και το βιωματικό μοίρασμα στην ομάδα. Έχει συντονίσει τα εν λόγω σεμινάρια στην Αγγλία και στην Αθήνα, όπως και τα έχει εντάξει στο πλαίσιο της εργασίας της με τους ωφελούμενους στην Εταιρία Altzheimer.

Το 2020 με την επιστροφή της στην Ελλάδα, ξεκινάει το ιδιωτικό της γραφείο, παρέχοντας ψυχοθεραπεία ψυχοδυναμικού προσανατολισμού σε ενήλικες και εφήβους. Επιπλέον, συνεργάζεται ως Ψυχολόγος με την Εταιρία Altzheimer Αθηνών, έναν εξειδικευμένο φορέα στην υποστήριξη ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους. Μέρος του ρόλου περιελάμβανε  το συντονισμό ομάδων νοητικής ενδυνάμωσης για άτομα της τρίτης ηλικίας, τη νευροψυχολογική αξιολόγηση τους, και την ψυχοεκπαίδευση των φροντιστών τους γύρω από τη νόσο Altzheimer.

Τα τελευταία τρία χρόνια ως και σήμερα συνεχίζει την εκπαίδευσή της στην ψυχανάλυση λακανικού προσανατολισμού στο Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών της Αθήνας διατηρώντας συνεχή επαφή με τη θεωρία της ψυχανάλυσης που έχει πολλαπλές αναγνώσεις, με σκοπό να εμπλουτίζει την κλινική ψυχοθεραπευτική της πρακτική.

Τα ενδιαφέροντα της περιλαμβάνουν τη μελέτη του ψυχολογικού βιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού, την επίπωση που έχει το ψυχολογικό βίωμα σε σωματικό επίπεδο, το τραύμα της απώλειας και την επεξεργασία του πένθους (είτε πραγματικού είτε συμβολικού δηλαδή ενός χωρισμού), τη μετάβαση σε έναν ψηφιακό χώρο παροχής ψυχοθεραπείας στη μετά covid εποχή και πώς έχει επηρεάσει το ψυχοθεραπευτικό ψυχαναλυτικό πλαίσιο, την έννοια της μοναξιάς στις σύγχρονες σχέσεις; συνειδητές και ασυνείδητες επιλογές να ‘’μένει’’ κάποιος μόνος.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΘΡΑ

  • Ελβανίδη Ελευθερία. (2023). Μοντέρνοι τρόποι του σχετίζεσθαι: εξελισσόμαστε μαζί ή παλινδρομούμε χωριστά;Peifasyn News, 64: 30-31
  • Ελβανίδη Ελευθερία. (2022). Τρόποι διατήρησης της γυναικείας ευεξίας, Peifasyn News, 60: 31-32
  • Ελβανίδη Ελευθερία. (2021). Οι ψυχολογικές εκφάνσεις της συνεπιμέλειας των παιδιών, Medi-syn News, 58:12-13
  • Ελβανίδη Ελευθερία. (2021). Tρόποι αντιμετώπισης του άγχους και βήματα για καλή διάθεση στην εποχή της πανδημίας, Medi-syn News, 56: 20-22
  • Ελβανίδη Ελευθερία. (2019). Διαχείριση Πένθους, Medi-syn News, 52: 22-23
  • Ελβανίδη Ελευθερία. (2018). Κοινωνική Φοβία: συμπτώματα και διαχείριση, Medi-syn News, 50: 16-17
  • Ελβανίδη Ελευθερία. (2018). Σωματική ασθένεια και ψυχική υγεία, Medi-syn News, 46: 13-15
  • Ελβανίδη Ελευθερία. (2017). Κοινωνικά Μέσα Δικτύωσης, Medi-syn News, 43:12-14
  • Ελβανίδη Ελευθερία. (2017). Η ψυχολογία της μέλλουσας μητέρας, Medi-ΣΥΝ News, 09: 12-14.
  • Ποταμιάνος Γ., Γκιτάκος Β. και συνεργάτες. (2015). Το βίωμα της ανεργίας: Οι ανθρωποι πίσω από τους αριθμούς, Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήσης.
  • Ποταμιάνος Γ., Γκιτάκος Β. και συνεργάτες. (2013). Συμβουλευτική Ψυχολογία: Προβληματισμοί και κλινικές πρακτικές, Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήσης.