Η ατομική και ομαδική νοητική ενδυνάμωση είναι πολύ βοηθητική για άτομα με άνοια ή νευροψυχολογικές δυσκολίες. Τα δομημένα προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης αποτελούν μια μη φαρμακευτική παρέμβαση η οποία εφαρμόζεται συνδυαστικά με την φαρμακοθεραπεία και απευθύνεται κυρίως σε ασθενείς που βρίσκονται σε Ήπια Γνωστική Διαταραχή ή σε αρχικό και μέτριο στάδιο άνοιας.
Μέσα από προσαρμοσμένες δραστηριότητες όπως ασκήσεις ενδυνάμωσης των γνωστικών λειτουργιών, θεραπεία δι’ αναμνήσεων, παζλ, ασκήσεων λόγου και μνήμης, ανάλυση θεμάτων επικαιρότητας, και εκτελεστικές ασκήσεις που ενισχύουν τη σκέψη και τη μνήμη στοχεύεται η βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και της ποιότητας ζωής τους.
Στις ομάδες η συμμετοχή σε παιχνίδια και δραστηριότητες προάγουν τη συνεργασία και την κοινωνική αλληλεπίδραση. Παρέχεται ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που ενισχύει τη σύνδεση και τη συνοχή μεταξύ των συμμετεχόντων και η ομαδική δραστηριότητα μειώνει την αίσθηση της απομόνωσης και ενισχύει την ψυχολογική ευεξία.
Οι συνεδρίες οργανώνονται με βάση τις γνωστικές δυνατότητες και ελλείμματα του κάθε ατόμου.
Ποιοι είναι οι στόχοι της νοητικής ενδυνάμωσης;
Η νοητική ενδυνάμωση είναι μία προσωποκεντρική και εξατομικευμένη προσέγγιση που αντιμετωπίζει το άτομο ολιστικά από άποψη βιολογική, ψυχολογική και κοινωνική. Οι στόχοι της είναι:
- Η σταθεροποίηση ή βελτίωση της μνήμης και των υπολοίπων νοητικών λειτουργιών του συμμετέχοντα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
- Η κινητοποίηση, η ενίσχυση της αυτονομίας και η βελτίωση της λειτουργικότητας.
- Η βελτίωση της διάθεσης και η καταπολέμηση της απάθειας, της απόσυρσης και της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας.
- Η δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στον συμμετέχοντα και τον επαγγελματία υγείας μέσα σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον.
- Η διαμόρφωση ενός προγράμματος ρουτίνας που παρέχει στον συμμετέχοντα ασφάλεια και αίσθηση προβλεψιμότητας.
- Η αποδοχή της διάγνωσης και η αποτελεσματική διαχείριση των συναισθηματικών αντιδράσεων, αλλά και των καθημερινών προκλήσεων που αυτή συνεπάγεται.
- Η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης.
- Η συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου.
Τι περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα νοητικής ενδυνάμωσης;
Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου, σχεδιάζεται ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει:
- ασκήσεις μνήμης, αντίληψης, προσοχής, λόγου, κρίσης κλπ με μολύβι και χαρτί ή σε ηλεκτρονικό υπολογιστή
- προσανατολισμό στο χρόνο, το χώρο και την επικαιρότητα
- λειτουργικές ασκήσεις με εφαρμογή στην καθημερινότητα
- θεραπεία δι’ αναμνήσεων
- εκμάθηση ή επανεκμάθηση υλικού (π.χ. προσωπικών πληροφοριών) με την εφαρμογή κατάλληλων τεχνικών
- εκπαίδευση στην εφαρμογή μνημονικών τεχνικών και εξωτερικών μνημονικών βοηθημάτων (π.χ. στη χρήση ατζέντας)
- θεραπείες τέχνης