Με την άφιξη της εαρινής περιόδου ξεκινάει και η προετοιμασία για τις καλοκαιρινές διακοπές, η οποία προϋποθέτει έναν καλό προγραμματισμό από τους φροντιστές των ατόμων με διάγνωση άνοιας και την διαχείριση συναισθημάτων άγχους και ανησυχίας που ενδεχομένως να αισθάνονται. Είναι γνωστό ότι ένα σταθερό περιβάλλον, ρουτίνα και πρόγραμμα βοηθάνε στο να διατηρείται μια ισορροπία στις νοητικές λειτουργίες του ανοϊκού και συμβάλλουν σε μια ήρεμη διάθεση. Επομένως, οι πιθανές μετακινήσεις από την μόνιμη κατοικία προς παραθεριστικούς προορισμούς, οι υψηλές θερμοκρασίες, η πολυκοσμία σε τουριστικά μέρη μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση και σύγχυση στην καθημερινότητα του ίδιου του ανοϊκού όσο και του φροντιστή του. Επομένως είναι απαραίτητο να έχει ο φροντιστής χρόνο να σκεφτεί και να προετοιμάσει το είδος διακοπών που θα ήθελε να κάνουν μαζί με τον άνθρωπο που φροντίζει.
Τα άτομα με άνοια είναι ευαίσθητα σε αλλαγές και συχνά έχουν την ανάγκη να παραμένουν στον σταθερό και οικείο χώρο τους. Είναι σημαντικό οι φροντιστές να προετοιμάζουν από νωρίς τον ανοϊκό για ένα προσεχές ταξίδι ή την παραμονή τους σε ένα άλλο μέρος, δίνοντας σαφείς πληροφορίες και χρησιμοποιώντας θετική επικοινωνία και λόγο, π.χ. αναφέροντας πού θα πάνε, ποιοι θα είναι εκεί, τι μέρη θα επισκεφτούν. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούν μια νοερή εικόνα, μια εντύπωση, στο άτομο και του επιτρέπουν χρόνο να κατανοήσει τις νέες πληροφορίες και να επικοινωνήσει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του. Επίσης, μπορούν να συμπεριλάβουν και το ίδιο το άτομο - εάν είναι δυνατό - στην οργάνωση και τις ιδέες για τις διακοπές. Το πλάνο μιας εξόρμησης μπορεί να προστεθεί και στο ημερολόγιο που ενδεχομένως χρησιμοποιεί ο ανοϊκός ώστε να παρέχει μια υπενθύμιση.
Ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται το κάθε άτομο με άνοια οι φροντιστές ίσως χρειαστεί να προσαρμόσουν τις καθημερινές συνήθειες και δραστηριότητες τους ώστε να διατηρηθεί μια σταθερότητα στην ρουτίνα του ατόμου και ο φροντιστής να διαχειριστεί αποτελεσματικά τον κοινό χρόνο μαζί τους ενώ παράλληλα να κάνει ένα διάλλειμα για την προσωπική του χαλάρωση και ξεκούραση. Δραστηριότητες όπως η νοητική ενδυνάμωση με ασκήσεις, η δημιουργική απασχόληση με ζωγραφική και μουσική ή χειροτεχνίες και η σωματική άσκηση είναι καλό να συνεχίζονται ώστε να διατηρούν ένα παρόμοιο πρόγραμμα που μπορεί να ακολουθεί το άτομο με άνοια και ο φροντιστής του στο σπίτι. Ο φροντιστής μπορεί να σκεφτεί προηγούμενα ενδιαφέροντα του ατόμου με άνοια ή και άλλες ασχολίες που μπορεί να απολαμβάνουν την περίοδο των διακοπών και να τις εντάξει στο πρόγραμμα προσφέροντας νέες ευκαιρίες για μάθηση ή εξάσκηση των υπάρχοντων νοητικών λειτουργιών τους. Επιπλέον, η εξοχή παρέχει εξαιρετικά οφέλη ως προς τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης καθώς επιτρέπει ευκολότερα και συχνότερα περιπάτους στη φύση, κολύμπι ή βόλτα στην θάλασσα. Ακόμα εάν οι διακοπές γίνονται σε ένα γνωστό μέρος η αναπόληση προηγούμενων βιωμάτων που είχαν ζήσει εκεί βοηθάνε το άτομο να ανακαλέσει μνήμες και να νιώσει πιο συνδεδεμένος με τον τόπο και την κουλτούρα και να ενισχύσει ευχάριστα συναισθήματα.
Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που χρειάζεται να ληφθεί υπόψιν είναι οι κοινωνικές επαφές με άλλα συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, οι οποίες θα πρέπει να γίνονται ώρες και μέρες που το άτομο με άνοια βρίσκεται σε καλή διάθεση και είναι ξεκούραστο. Είναι προτιμότερο να αποφεύγονται τα μεγάλα πλήθη και οι συναντήσεις να γίνονται σε ένα ήρεμο πλαίσιο με άτομα που γνωρίζει και αισθάνεται οικεία. Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες κατα την διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να προκαλέσουν στον ανοϊκό κόπωση και δυσφορία, οπότε καλό είναι να προτιμώνται ώρες πριν το μεσημέρι και μετά τη δύση του ήλιου για βόλτες, σκιά και άφθονο νερό όταν πηγαίνουν στην παραλία.
Οι διακοπές είναι εξίσου σημαντικές και απαραίτητες για τον φροντιστή. Οι φροντιστές έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να αποφορτιστούν και να χαλαρώσουν οπότε είναι σημαντικό να προτιμήσουν προορισμούς που θα διευκολύνουν την φροντίδα, π.χ. μέρη με εύκολη πρόσβαση, άνετος χώρος προσαρμοσμένος στις ανάγκες του ατόμου με άνοια, μέρη με φαρμακείο ή κέντρο υγείας. Ακόμα, η διαμονή με φίλους ή οικογένεια δίνει την ευκαιρία στον φροντιστή να μοιραστεί το φορτίο της φροντίδας και να ξεκουραστεί. Είναι ευκαιρία να εξοικειωθούν και άλλα πρόσωπα του περίγυρου του ανοϊκού με την εμπερία της φροντίδας και να συμβάλλουν πιο ενεργά σε αυτή. Η φροντίδα σε ένα νέο μέρος μπορεί να προκαλέσει στρες, ανησυχία και αναστάτωση στον φροντιστή. Ο φροντιστής πρέπει να αφιερώσει χρόνο στον εαυτό του ενώ προσαρμόζει τις προσδοκίες του για τις διακοπές γύρω από το άτομο με άνοια. Στρατηγικές διαχείρισης άγχους όπως το ημερολόγιο, οι τεχνικές χαλάρωσης, ο διαλογισμός και η επαφή με την φύση έχουν σημαντικά οφέλη.
Συνοψίζοντας, οι διακοπές αποτελούν μια ευκαιρία για σύνδεση του φροντιστή με το άτομο με άνοια και την αναζήτηση προσωπικού νοήματος για τον φροντιστή. Διατηρώντας μια σταθερή ρουτίνα και λαμβάνοντας υπόψιν τις ατομικές ανάγκες του ατόμου με άνοια, ο φροντιστής μπορεί να χαλαρώσει και να εστιάσει και εκείνος στην ξεκούραση του. Η αφιέρωση χρόνου στο μοίρασμα κοινών αναμνήσεων και την δημιουργία νέων χαρίζει μια αίσθηση ζεστασιάς και ενισχύει τα συναισθήματα αγάπης μεταξύ τους.